Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Noutăţi editoriale

Imagologie și imagotipuri: abordări actuale în baza imaginii evolutive a Chișinăului

Autor: Ion Guțu
Distinsa cercetătoare Aliona Grati, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, director al Școlii Doctorale Științe Umaniste și ale Educației al Universității de Stat din Moldova, descinde de aceasta dată în fața cititorilor săi în calitate de autoare a unei lucrări complexe și complete, întrucât apare deja în două volume: Vol. I. De la începuturi până la 1944 (reeditat) și Vol. II.

Lumea onirică a pictoriței Eudochia Robu

Autor: Ana Marian
Apărut recent la Editura ARC, albumul (autorul concepției – Mihai Potârniche, text – dr. hab. Tudor Stavilă) reflectă un subiect palpitant – creația pictoriței Eudochia Robu.

Propaganda în serviciul anexării

Autor: Ion Valer Xenofontov
Recenta lucrare apărută la prestigioasa „Editură Militară” din București este deopotrivă ancorată în realitățile recurente, fiind una bine documentată, echilibrată, marcată de un puternic suport teoretico-științific.

Noi cercetări în domeniul viticulturii în zona de sud a Republicii Moldova

Autor: Sofia Veliksar
Introducerea tehnologiilor moderne de producere este o condiție primordială pentru sporirea eficienței și competitivității uneia dintre principalele ramuri ale agriculturii Republicii Moldova – viticultura.

Fenomenul terorismului într-un studiu științific inedit

Autor: Victor Moraru, Constantin Solomon, Alexandru Roman
Monografia elaborată de Cristina Ejova, șefa Departamentului Relații Internaționale a Facultății de Relații Internaționale, Știinte Politice și Administrative de la USM, conferențiar universitar, doctor în științe politice, este publicată sub sigla Universității de Stat din Moldova și reprezintă un studiu științific în care este efectuată interpretarea multiaspectuală a fenomenului global, dar și regional, al terorismului internațional.

Contribuții la identificarea diversității coleopterelor saproxilice

Autor: Melania Stan
Coleopterele, cu cca 400.000 de specii descrise, reprezintă grupul cel mai numeros în cadrul clasei insectelor. 

Tezaurul Muzeului Național de Artă al Moldovei intr-o abordare editorială exhaustivă

Autor: Ana Marian
Valoarea deosebită a galeriei de artă europeană din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei este confirmată, o dată în plus, printr-o lucrare de excepție – Galeria de artă europeană, aparținând aprecierii critice a lui Tudor Stavilă.

O perspectivă filosofică a educației

Autor: Viorica Andrițchi, Nicolae Mătcaș, Mihail Braga
Profesorul Vlad Pâslaru, cunoscut conceptor și reformator al învățământului din Republica Moldova, autor al teoriei educației literar-artistice, al principiului pozitiv al educației, al conceptelor didactica artei, educație lingvistică, educație pentru identitate ș.a., la a 75-a aniversare de la naștere, ne bucură și ne uimește cu impunătorul studiu Epistemele educației moderne: Reactualizare, redefinire, gândit ca o sinteză a reperelor filosofice ale educației național-universale, cu trimiteri pertine

Un suport științific pentru restaurarea și protecția ecosistemelor acvatice

Autor: Nadejda Andreev, Oxana Munjiu
Monografia este consacrată modificărilor structurale și funcționale ale comunităților de nevertebrate bentonice care populează lacurile de acumulare Dubăsari și Cuciurgan – amenajări hidroenergetice puternic afectate din punct de vedere tehnogenic.

Metamorfozele artei metalelor în a doua jumătate a secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea reflectate într-o monog

Autor: Nicoleta Vornicu, Anatol Petrencu
Prelucrarea artistică a metalelor este un domeniu pluridisciplinar ce integrează cunoștințe din istorie, studiul artelor, culturologie, tehnologie, deschizând mereu aspecte noi pentru cercetările ştiinţifice din domeniul artelor decorative aplicate.