Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Ştiinţe agricole

Impactul rotației culturilor, al metodei no-till și al fertilizării asupra producției grâului de toamnă în zona de nord a RM

Autor: Dorin Cebanu
Grâul de toamnă este una dintre cele mai importante culturi cerealiere din Republica Moldova, ocupând anual în ultima perioadă între 311 și 375 mii hectare, ceea ce constituie peste 20% din suprafața arabilă a țării.

Contribuții universitare la dezvoltarea pomiculturii din Republica Moldova

Autor: Valerian Balan
În Republica Moldova, condiții favorabile pentru creșterea speciilor pomicole există pretutindeni.

Influența tipurilor genetice ale suinelor asupra formării calității carcaselor, capacităților nutriționale și tehnologice

Autor: Ivan Cernev, Ilie Rotaru
Cantitatea și calitatea cărnii sunt influențate atât de factorii ereditari, cât și de factorii de mediu, în consecință, managementul calității cărnii de porc fiind un proces complicat și dificil.

Impactul stresului biotic și abiotic asupra plantelor: o analiză bibliografică a istoricului și direcțiilor viitoare în context

Autor: Maria Duca, Ina Bivol
În contextul schimbărilor climatice, cercetările din domeniul stresului biotic și abiotic au căpătat o importanță deosebită, fiind esențiale pentru înțelegerea modului în care aceste forțe complexe influențează ecosistemele, biodiversitatea și productivitatea agricolă [1-3].

Interrelația dintre recolta de floarea-soarelui și variabilele climatice în Republica Moldova

Autor: Maria Duca, Steliana Clapco, Rodion Domenco
Schimbările climatice actuale, caracterizate prin temperaturi ridicate și cantități reduse de precipitații repartizate neuniform, au un impact asupra tuturor sectoarelor economice, agricultura fiind unul dintre cele mai afectate.

Potențialul agroecologic al soiului de struguri pentru masă Moldova în funcție de tratamentele cu calciu

Autor: Valeria Procopenco
Viticultura și vinificația au o istorie îndelungată în Republica Moldova și au jucat întotdeauna un rol deosebit în cultura și tradițiile țării.

Reducerea inputurilor industriale – o premisă a tranziţiei la agricultura durabilă

Autor: Boris Boincean, Mircea Martea, Grigore Rusnac, Vadim Cuzeac, Dorin Curicheri, Lidia Bulat, Dionisie Zaharco
Agricultura modernă, bazată pe folosirea inputurilor și a derivatelor lor (îngrășăminte minerale, pesticide etc.), n-a asigurat o dezvoltare durabilă în aspect economic, ecologic și social.

Potențialul agroecologic al clonelor soiului de struguri pentru vin Merlot

Autor: Cornelia Voinesco
Cultivarea viței-de-vie a fost realizată exclusiv de către comunitățile sedentare. Odată cu evoluția civilizației, alături de activitățile agricole au fost dezvoltate și alte domenii conexe, cum ar fi viticultura și procesarea strugurilor.

Studiul microbiologic și biotehnologic al tulpinilor de levuri izolate la fermentarea spontană a strugurilor din soiul de strugu

Autor: Nicolae Taran, Olga Soldatenco (Grigorean), Victoria Adajuc
Izolarea și selectarea tulpinilor de levuri locale constituie un subiect de mare interes în biotehnologie, unul esențial pentru obținerea de produse alimentare de calitate superioară.

Studiul microorganismelor strugurilor din podgoriile Republicii Moldova: influența factorilor uman și natural

Autor: Meiling Yao, Fei Wang, Gheorghe Arpentin
Conceptul de terroir, în oenologie, se referă la o zonă geografică caracterizată în principal prin factorii săi naturali și umani care contribuie la producerea vinurilor tipice podgoriei [1].