Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

EVENIMENT

Laureații premiilor AȘM, ediția anului 2023

Autor: Veaceslav Ursachi, Svetlana Micu
Ziua Internaţională a Știinţei pentru Pace şi Dezvoltare constituie pentru cercetătorii din Republica Moldova o oportunitate de a pune în valoare cele mai noi și importante realizări ale cercetării și inovării. 

Festivalul „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”, ediția a II-a

Autor: Svetlana Micu
Sărbătoarea cercetării și inovării, desfășurată tradițional sub auspiciile Academiei de Științe a Moldovei – simbol al spiritualității și culturii naționale, este un bun prilej de a aduce un omagiu cercetătorilor consacrați și întregii comunități academice, ancorate atât în actualitatea și evoluțiile științei, cât și în realitatea țării și a societății noastre.

Academicianul Ion Tighineanu, ales pentru al doilea mandat președinte al Academiei de Științe a Moldovei

Autor: Liliana Condraticova
La 17 noiembrie 2023 a avut loc Adunarea Generală a Academiei de Științe a Moldovei, sesiunea a XIII-a, convocată prin Hotărârea Prezidiului AȘM nr. 231 din 2 noiembrie 2023, în temeiul prevederilor punctului 37 din Statutul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, aprobat prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei nr. I/2 din 24 ianuarie 2019 (cu modificările ulterioare).

Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, i-au fost înmânate însemnele de membru de onoare al AȘM

Autor: Liliana Condraticova
Ziua de 13 noiembrie 2023 a înscris o filă semnificativă în istoria Academiei de Științe a Moldovei, dar și în istoria științei din Republica Moldova, prin înmânarea însemnelor de membru de onoare al AȘM Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.

Zilele Europene ale Patrimoniului Cultural consemnate la Academia de Științe a Moldovei

Autor: Svetlana Micu
Zilele Europene ale Patrimoniului Cultural cu genericul Living Heritage/Patrimoniul viu au fost consemnate la AȘM prin Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”/„Cultural Heritage of Yesterday – Contribution to the Development of a Sustainable Society of Tomorrow”), ediția a VIII-a.

Noaptea Cercetătorilor Europeni-2023 marcată la Chișinău și Bălți, alături de peste 400 de orașe europene

Autor: Liliana Condraticova
Pe data de 29 septembrie 2023, în peste 400 de orașe europene, inclusiv în Chișinău și Bălți, a fost marcat tradiționalul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Misiunea de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Cronica manifestărilor organizate de AȘM, aprilie 2019 – martie 2023

Autor: Liliana Condraticova
Eugeniu Coșeriu sau Eugenio Coseriu (1921–2002), membru de onoare al Academiei Române, a fost unul dintre cei mai mari lingviști ai secolului al XX-lea pe plan mondial.

Consiliul Științific Internațional – o voce globală a științei

Autor: Ion Tighineanu
Ziua Limbii Române, care se sărbătorește în Republica Moldova din anul 1989, iar în România din 2013, în anul curent a avut o conotație aparte pentru comunitatea științifică de pe ambele maluri ale Prutului.

Lumea văzută de pe Argeş în sus (cu ochii unui matematician)

Autor: Gheorghe Păun
Cunoscătorii în ale literaturii şi psihologiei susţin că orice roman, indiferent de subiect, este autobiografic.

30 de ani de la evenimentul ce a anunțat vocația occidentală a științei moldovenești – congresul Academiei Româno-Americane

Autor: Tatiana Rotaru
După declararea independenței Republicii Moldova, societatea manifesta un interes enorm pentru știința și cultura occidentală. În vara anului 1991, la București a avut loc un for științific al Academiei Româno-Americane, la care a participat și o delegație de cercetători de dincoace de Prut condusă de acad. Andrei Andrieș, președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).