Autor: M. c. Maria Nedealcov, drd. Viorica Țurcanu
Anticiclonul nord-african se realizează deasupra Tropicului Racului, în Africa de Nord, direcționându-se spre nord în situația în care ciclonii mediteraneeni sunt în restrângere.
Printre principalii centrii barici cu acțiune asupra Republicii Moldova în timpul verii se numără anticiclonul Azoric, care își are nucleul în Oceanul Atlantic, deasupra arhipelagului cu același nume.
Autor: Drd. Vitalie Mamot, dr., conf. univ. Elena Sochircă
Rețelele de drumuri sunt constituite dintr-un șir de noduri și legături ce reprezintă locațiile spațiale și conexiunile dintre ele. Acestea se caracterizează printr-un șir de proprietăți de ordin topologic și geometric.
Autor: Dr. hab., conf. cercet. Vasile ALCAZ, dr., conf. cercet. Igor NICOARA, Eugen ISICICO, drd. Sergiu TROIAN
Securitatea seismică este unul dintre factorii importanţi ce determină dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii socioeconomice a oricărei țări amplasate într-o zonă seismică.
Autor: M. c. Maria Nedealcov, dr. Ala Donica, drd. Nicolae Grigoraș
Potrivit Comunicărilor Naționale, ce au în vizor schimbările climatice, Republica Moldova este susceptibilă la trei tipuri de impacturi climatice: creșteri ale temperaturilor; modificări ale regimurilor de precipitații și creșterea aridității climei.
Autor: M. c. Maria Nedealcov, cercet. şt. Galina Mîndru
În Republica Moldova principalele riscuri naturale ce se manifestă prin frecvenţă şi intensitate sporită şi au impact semnificativ asupra societăţii şi mediului natural sunt ploile torenţiale, inundaţiile declanşate de ele şi alunecările de teren.