Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Studiul artelor şi culturologie

Extemporalele lui Teodor Buzu: lumină și singularitate

Autor: Tudor Stavilă
Un eveniment excepțional ca semnificație și spectaculozitate a făcut cap de afiș în Chișinău în luna cireșelor – expoziția Ex tempore/ Improvizații vernisată pe 23 iunie 2023 la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Poemul Mărioara, Florioara de Vasile Alecsandri în viziunea compozitorului Teodor Zgureanu

Autor: Tatiana Costiuc
Concertul este un gen muzical cu o istorie bogată, care începe în Italia în secolul al XVII-lea și continuă până în prezent, adaptându-se cu ușurință la diferite contexte culturale și stilistice.

Mit și realitate în sculptura lui Tudor Cataraga

Autor: Tudor Stavilă
Sfârşitul „realismului socialist” şi al proverbialelor „comenzi de stat” în domeniul artelor plastice, care periclitau libertatea de creație în perioada sovietică, a favorizat apariţia în Republica Moldova independentă a unei generaţii de sculptori, pentru care dominaţia ideologică în artă a devenit istorie.

Rolul partidei de pian in сiclurile vocale ale lui Franz Schubert

Autor: Elena Turea
Franz Schubert este considerat, pe bună dreptate, întemeietorul liricii vocal-camerale austro-germane.

Specificul transcripției creațiilor de factură omofon-armonică pentru acordeon

Autor: Petru Știuca
Rolul transcripției este esențial în dezvoltarea artei de interpretare la un instrument muzical, și în special la acordeon.

Creația pentru pian a lui Nikolai Medtner in contextul viziunilor sale estetice

Autor: Maria Gheorghieva
Nikolai Karlovici Medtner (1880–1951) ocupă un loc aparte în istoria culturii muzicale universale.

Mihail Statnîi: prin tradiții spre arta universală/un pictor al tradițiilor rustice

Autor: Tudor Stavilă
Figură emblematică a artelor plastice din Republica Moldova, prin limbajul artistic inconfundabil marcat de o transparență incredibilă a culorilor și de asocieri simbolice, Mihail Statnîi este descendent dintr-o familie mixtă – din tată ucrainean și mamă moldoveancă, născut (9.11.1942) în Beleavinț (Briceni), un sat cu populație majoritar ucraineană. Își face studiile la Școala Republicană de Arte „I.

Modalități de valorificare a textilelor: de la tradițional la ecodesign

Autor: Alina Tocarciuc
Textilele tradiționale de interior, confecționate de artizanii basarabeni, s-au modificat semnificativ pe parcursul secolului al XX-lea, reflectând evoluția progresivă sau regresivă în ce privește sortimentul de țesături, gama de produse textile, expresiile semantice și artistice ale textilelor, tehnologia de producere a acestora, locul de utilizare a textilelor în interiorul locuinței.

Arhitectura Chişinăului în perioada postsovietică

Autor: Mariana Şlapac
După 1991, arhitectura Chişinăului s-a distanţat de construcția tipizată în masă caracteristică perioadei sovietice. În microraioanele oraşului au apărut noi dotări de servire socială și consum care au „restabilit” într-o măsură oarecare scara umană pierdută anterior.

Constituirea și dezvoltarea dansului scenic: tendințe și particularități

Autor: Snejana Apostol
Analiza cercetărilor consacrate constituirii şi dezvoltării dansului scenic arată că o parte dintre acestea au un caracter sincronic (studierea şi compararea evoluției artei dansului în diferite spații geografice), iar o parte – diacronic (studierea fenomenului coregrafic în cadrul diferitor epoci).