Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Ştiinţe biologice

Aulonium trisulcum (Geoffroy, 1785) (Coleoptera: zopheridae) la a doua mențiune în Republica Moldova

Autor: Svetlana Bacal, Galina Busmachiu
Genul Aulonium Erichson, 1845, face parte din familia Zopheridae Solier, 1834, subfamilia Colydiinae Billberg, 1820, tribul Colydiini Erichson, 1842, care este reprezentat în fauna mondială de 28 de specii, dintre care 25 se întâlnesc în Regiunile Nearctică și Neotropicală [1] și doar 3 specii se regăsesc în Regiunea Palearctică [2].

Noi derivați vinil-triazolici cu activitate antimicrobiană în condiții In vitro

Autor: Galina Lupaşcu, Nicolae Cristea, Lucian Lupașcu, Eugenia Stingaci, Marina Ceabanova (Zveaghințeva), Serghei Pogrebnoi, Fliur Macaev
Bolile provocate culturilor agricole de fungi și bacterii au un impact devastator în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova.

Contribuții la studiul impactului schimbărilor climatice asupra Stejarului pufos (Quercus pubescens willd.)

Autor: Ala Donica, Valentin Răileanu, Tatiana Bunduc, Nicolae Grigoraș, Sergiu Tonofrei
Impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemelor silvice este descris din ce în ce mai detaliat în literatura de specialitate, urmând legitatea „cauze – efecte produse și riscuri asociate – posibile măsuri de intervenție, adaptare și management”.

Fitoplanctonul sectorului inferior al fluviului Nistru și al afluenților de dreapta de pe teritoriul Republicii Moldova

Autor: Victoria Eroșencova, Constantin Bulimaga, Nadejda Grabco, Andrian Țugulea, Petru Prodan
Actualmente, aproape toate ecosistemele acvatice se confruntă cu un stres enorm din cauza impactului activității umane, ceea ce duce nu numai la poluare, ci și la o diminuare a capacității ecosistemelor de autoepurare şi autoreglare.

Influența interacțiunilor grâu comun - fusarium solani asupra variabilității și heritabilității caracterelor de creștere

Autor: Galina Lupaşcu, Nicolae Cristea, Svetlana Gavzer
Putregaiul de rădăcină este o provocare majoră pentru cultivarea și obținerea unor producții înalte la multe culturi agricole, inclusiv la grâu.

Rolul genotipului și al agenților virali în formarea toleranței tomatelor la temperaturi ridicate

Autor: Tatiana Saltanovici, Larisa Andronic, Ludmila Antoci, Ana Buldumac

Deși succesele selecției clasice de obținere a genotipurilor rezistente la factorii biotici și abiotici sunt incontestabile, problema rezistenței complexe, inclusiv la temperaturi ridicate și la virusuri nu este suficient studiată.

Conservarea resurselor genetice vegetale pentru alimentație și agricultură prin prisma indicatorului ODD 2.5.1a din agenda 2030

Autor: Gabriela Romanciuc
Securitatea alimentară și agricultura durabilă se numără printre prioritățile Agendei Globale 2030, fiind incluse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Asociații poliparazitare la cervide din Republica Moldova

Autor: Ștefan Rusu, Dumitru Erhan, Maria Zamornea, Viorelia Rusu, Ion Gologan
Modificările care au avut loc în sectorul zootehnic în ultimele trei decenii în legătură cu împroprietărirea pământului, reorganizarea unităţilor zootehnice, formarea multiplelor ferme mici, redislocarea unui număr mare de animale de la complexe în gospodării particulare au dus la schimbarea radicală a faunei parazitare.

Variabilitatea și heritabilitatea caracterelor de productivitate la grâul comun

Autor: Galina Lupașcu, Svetlana Gavzer, Nicolae Cristea
Grâul comun (Triticum aestivum L.) cu genomul AABBDD este o specie hexaploidă (2n = 6x = 42) relativ tânără, apărută cu 8.500-9.000 de ani în urmă. Foarte curând cultura s-a răspândit la nivel global în noi habitate și condiții climatice, devenind destul
de repede un aliment esențial al umanității [1].

Analiza fenotipului citohistologic al anterelor la floarea-soarelui cu ASI-AG3 în contextul mitotipului pet1 și genotipului ...

Autor: Angela Port
Reglarea biochimică și fiziologică la plante implică interrelații complexe de natură hormonală.