Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Revitalizarea legumiculturii prin cercetare şi inovare

Revitalizarea legumiculturii prin cercetare şi inovare

Autor: Dr. hab. Vasile Botnari
Legumicultura în Republica Moldova a fost şi continuă să rămână una din principalele ramuri ale agriculturii menită să asigure populaţia cu legume în stare proaspătă şi industria de conserve cu materie primă. Importanţa social-economică a acestei ramuri rezultă din ponderea legumelor în alimentaţia populaţiei, utilizarea intensivă a terenurilor şi a forţei de muncă, obţinerea de producţii sporite, precum şi de venituri considerabile. Condiţiile pedoclimatice relativ favorabile ale ţării noastre, tradiţiile şi experienţa acumulată permit cultivarea a peste 60 specii de plante legumicole şi obţinerea unor recolte bogate şi a unui beneficiu impunător la majoritatea culturilor [1]. Drept dovadă servesc indicii dezvoltării legumiculturii înregistraţi în perioada de dezvoltare durabilă a ei, în care anual, recolta globală de legume constituia 1200-1300 mii tone, inclusiv circa 700 mii tone erau procesate de către fabricile de conserve şi peste 250 mii tone exportate în stare proaspătă.